Požar na Velikem Rogatcu

Zaradi udara strele je 10.8.2013 okrog 2.33 ure zagorelo na zahodnem pobočju Velikega Rogatca v občini Luče. Gasilci PGD Luče so pregledali požarišče in ugotovili, da je zagorelo v pretežno iglastem gozdu na površini ca. 1ha na izjemno težko dostopnem visokogorskem terenu, kjer je mogoče le gašenje s pomočjo helikopterja.

V nedeljo, 11.8.2013, ob 12:20 so odšli 3 člani na preventivni ogled požara z Gornjegrajske strani. Zaradi zapornic do kraja niso prišli in so odšli proti Lučam, kjer pa so nas ob 13:30 aktivirani za prevoz vode na požarišče s cisterno. Na kraj sta odšla še dva člana z GVC24/50. Ob prihodu s kombijem so nas razporedili na polnjenje cistern s hidranta. GVC pa je počakala na zbirnem mestu in kasneje po razporedu odpeljala na kraj. Opravili smo 3 prevoze in smo zaradi večera morali zaključiti.

V ponedeljek, 12.8.2013, ob 7:05 smo bili ponovno aktivirani za prevoz vode. Na kraj so odšli 3 gasilci z GVC. Zaradi potrebe po gasilcih so nas ob 9:34 ponovno aktivirali in na kraj so odšli še 3 gasilci s kombijem. Popoldne se je ekipa za gašenje zaradi utrujenosti zamenjala in na požarišče je odšlo 7 gasilcev. Žal se je eden od gasilcev pri sestopu poškodoval in je potreboval zdravniško oskrbo. Gašenje je bilo nekaj po 20. uri zaključeno, zaradi mračenja in še večje nevarnosti za poškodbe. Sodelovalo pa je 11 društev iz GZ Zgornje Savinjske doline, ostala društva pa so skrbela za požarno varnost na območju, kjer gasilskih enot ni bilo. Kasneje so ta društva vršila požarno stražo čez noč.

V torek, 13.8.2013, ob 7:20 smo bili ponovno aktivirani za pomoč pri gašenju. Na kraj je izvozila GVC z 2 članoma.

 

 

 

Dodaj odgovor