Vetrolom 11.12.2017

Dne 11.12.2017 je našo občino zajel zelo močan južni veter.  Na teren smo bili telefonsko klicani že ob 9:50. Na kraj je odšlo 5 gasilcev, ki so pomagali prekrivati streho gospodarskega poslopja. Med pokrivanjem smo prejeli poziv o še enem odkritem poslopju. Med vožnjo na pregled obsega smo prejeli že tretji poziv. Tako smo se razdelili že v 3 skupine. Prva je še prekrivala prvo streho, druga je šla v pregled prvega poziva, tretja pa na ogled drugega poziva. Na kraju smo ocenili, da bo potrebna pomoč in smo lastnika pozvali, naj sam ne hodi po strehi, saj se je veter še krepil. Druga skupina je na kraju pomagala PGD Nova Štifta, da so zasilno pokrili stanovanjski objekt. Med vračanjem druge skupine pa so se začele težave s podrtimi drevesi. Med podrtim drevjem je obstal tudi šolski kombi. Po sprostitvi poti smo se odpravili po prvo ekipo in se vrnili v gasilski dom, kjer je že bilo zbrano večje število operativcev. Organizirali smo štab in kmalu se je aktivirala tudi civilna zaščita. Zaradi izredno močnega vetra smo opravljali res le nujna opravila, da smo ohranili prevozne glavne ceste. S cest smo odstranili kar nekaj podrtih dreves. Pomagali smo tudi nekaj vozilom, ki so obstali na travnikih, ker so se želeli izogniti podrtemu drevju na cesti. Prvi dan je sodelovalo 25 operativcev. Zaključili smo ob 18. uri.

Dne 12.12.2017 smo se zbrali ob 8. uri zjutraj in odšli na teren. Prioriteta je bila odpiranje cest, da se lahko pride do oddaljenih hiš za mogoče nujne primere. V pomoč so nam prišli gozdarji, ki so strokovno in res hitro odpirali podrto drevje. Celotno dopoldne smo odstranjevali podrta drevesa in pokrivali strehe. Na pomoč so prišli tudi kmetje z vitli in krovci. Popoldne so nam na pomoč prišli tovariši iz GZ SAŠA. Prišlo je  kar 54 gasilcev, ki smo jih razdelili po celotni občini in v sosednji društvi. Po končanem odpiranju cest smo na pomoč priskočiti delavcem elektra Celje, da smo osvobodili električne vodnike in odstranili vso nevarno drevje. Delali smo do mraka nato pa je bilo prenevarno in smo zaključili ob 18. uri. Ta dan je sodelovalo 21 operativcev.

Dne 13.12.2017 smo se prav tako zbrali ob 8. uri in najprej na vozila ponovno namestili verige, saj je ponoči zapadel sneg. Nadaljevalo se je odpravljanje posledic vetra. Sprostili smo še nekaj cest, omogočili elektru napeljavo elektrovodov in pomagali pri pokrivanju streh. Na pomoč so prišli tovariši iz GZ Prebold, ki pa smo jih preusmerili v Novo Štifto, kjer je bilo za opraviti še veliko več. Nam pa so na pomoč priskočili tovariši iz PGD Žalec z avtolestvijo, da so lahko krovci pokrili višje objekte mi pa smo varovali območje obratovanja in po potrebi zaprli cesto. Žal se je med delom avtolestev okvarila in smo morali delo prekiniti. Kasneje je prišlo drugi avtodvigalo in se je pokrivanje nadaljevalo, mi pa smo ponovno poskrbeli za promet. Proti večeru smo, po vsej verjetnosti zaradi izruvanih dreves, prejeli klic, da je zmanjkalo vode. Vodo sta peljala dva člana z GVC, pot pa je bila zaradi podrtih dreves zelo otežena. Zadnji dan smo zaključili ob 20. uri.

V vseh treh dneh nam je CZ priskrbela tudi tople obroke in napitke, da smo zdržali vse dni na terenu. Največja težava je bila v komunikaciji, saj ni bilo omrežja, ročnih postaj pa je v takih primerih premalo. Za najbolj odmaknjene predele smo preko CZ pridobili tudi 5 agregatov.

PGD Gornji Grad bi se rad vsem, ki ste nam pomagali, resnično zahvalili. Tukaj smo, da vam pomagamo, vendar ko je vsega preveč tudi sami ne zmoremo. Prav tako pa se zahvaljujemo vsem, ki ste bili potrpežljivi in počakali, da smo prišli.

Dodaj odgovor